jul och nyår

julen har varit trevlig men krävande då min mormor tog över komandot i huset helt. min syster har varit fantastisk. nu är det ju snart nyår också och det ska bli kul :D  innan dess har jag dock två tentor att ta hand om så det kan bli lite tyst om mig här tills efter nyår men då hoppas jag återkomma med bilder

kramar sippa

Photobucket


2009-12-27 @ 13:29:49 vardag Tyck och Tänk (0)


julbilder

kommer nog snart med lite roliga jubilder åt er :D

kramar sippaPhotobucket


2009-12-14 @ 15:16:30 vardag Tyck och Tänk (0)


att leva med turner syndrom

jag fick min diagnos redan som bebis och opererades för första gången som treåring, då var det en hjärtoperation och tre år senare började jag ta tillväxthorminer dagligen vilket innebar att jag fick ta en spruta varje dag och detta gjorde jag i tio år och en gång om året så gick jag igenom en så kallad belastning vilken innbar att man tog 70 rör med blod på 24 timmar.

när jag var elva var det dags för nästa operation denna gång i huvudet och handen då jag var skallig en del (15x10 centimeter) på hjässan och hade en senknuta på handen. sedan hade jag också väldigt ofta öroninflammation så jag har haft 2 omgångar med rör i öronen vilket också innebar operation. vid nitton års ålder skedde senaste operationen och då skulle man kolla om det var möjligt att frysa ner ägg från mina äggstockar men så blev det inte istället fick en nyopererad och chockad jag reda på att man inte hittat några äggstockar men tagit ett vävnadsprov istället. detta innebar ett slutgiltigt svar på frågan om jag någonsin skulle kunna få barn och det svaret var nej.... 

jag har också gått på hormoner sedan sexton års ålder

ledsen och trött och chockad åkte jag hem dagen efter operationen  och gudskelov gick allt bra men att sitta på tåget hen var en pärs. idag är jag dock glad att jag vet hur saker och ting ligger till och för ett tag sen upptäckte man att jag hade järnbrist och jag fick gå på järntabletter, undersökningen var doch jobbig den också man tog nämnligen benmärg från höftbenet genom att sticka in en nål i höftbenet (nedre delen av ryggen) och dra ut märgen. 

men för att komma till dagens situation så är jag idag heltidsstuerande och har en kandidat examen i psykologi och jobbar nu vidare till magistersexamen, och jag måste säga att jag är enormt tacksam fär min familj och deras stöd, de har varit fantastiska och min mamma är en hjältinna för mig då hon uppfostrat tre barn på egen hand och dessutom gått igenom allt detta med mig... 

det var allt för denna gången men vi hörs snart igen
kramar /sippaPhotobucket


2009-12-14 @ 15:14:57 turners syndrom Tyck och Tänk (2)


info om turners syndrom

för er som vill veta vad turner syndrom är så kommer här en beskrivning tagen från wikipedia : 

Turners syndrom
förekommer hos 1 av mellan 2 500 och 3 500 nyfödda flickor och orsakar kortväxthet; kvinnor med obehandlad Turners syndrom går inte igenom puberteten (utvecklar bröst och får menstruation), då deras äggstockar inte producerar några könshormoner. I allmänhet föreligger infertilitet. Det råder också en förhöjd risk för vissa sjukdomar, bland annat hypothyreos och diabetes (typ 1). Symptomen för Turners syndrom är många, bland annat försämrad öga-hand-koordination, hudveck vid halsen och hjärtproblem som förträngning av kroppspulsådern, men också försämrad motorik, syn och hörsel.

I dag diagnostiseras Turners syndrom redan vid födseln i cirka ett fall av tre, en tredjedel diagnostiseras i skolåldern och resterande först i tonåren. Flickor och kvinnor med Turners syndrom behandlas med tillväxthormon från 3-4-årsåldern för att uppnå normal kroppshöjd och det kvinnliga könshormonet östrogen för att få så efterliknad pubertetsutveckling som möjligt. På så sätt kan de drabbade leva ett fullt normalt liv.

Genotypen hos drabbade kvinnor är X0, där 0 betecknar brist på könskromosom. Detta syndrom beror på bristande separering av XX-kromosomerna. Det bildas då äggceller som saknar X-kromosom (det vill säga den cell som blir utan vid separeringen) och när en sådan äggcell befruktas av en "X-spermie", blir resultatet en kvinna med genotypen X0. Skulle äggcellen istället blivit befruktad med en "Y-spermie" skulle cellen dö. Benämningen på kromosomkombinationen hos de som har Turners syndrom är 45,X, till skillnad från friska personer som benämns 46,XX.

här nedan följer några länkar för ännu mer info:

amerikanska sidor:

http://turners.nichd.nih.gov/

http://www.turner-syndrome-us.org/

http://www.nhs.uk/conditions/turners-syndrome/Pages/Introduction.aspx

http://www.turner-syndrome.com/

svenska sidor:

http://www.spf.nu/vardprogram/turner.asp

http://www.turnerforeningen.se/turner.php

jag kommer också senare komma in på mer om min upplevelse av att leva med ts .
kramar och pussar
/sippa

Photobucket


2009-12-12 @ 13:41:23 turners syndrom Tyck och Tänk (2)


finns nu på bloggtoppen

nu har jag lagt till min blogg på bloggtoppen :D

Photobucket


2009-12-05 @ 20:07:31 om bloggen Tyck och Tänk (0)


RSS 2.0