info om turners syndrom

för er som vill veta vad turner syndrom är så kommer här en beskrivning tagen från wikipedia : 

Turners syndrom
förekommer hos 1 av mellan 2 500 och 3 500 nyfödda flickor och orsakar kortväxthet; kvinnor med obehandlad Turners syndrom går inte igenom puberteten (utvecklar bröst och får menstruation), då deras äggstockar inte producerar några könshormoner. I allmänhet föreligger infertilitet. Det råder också en förhöjd risk för vissa sjukdomar, bland annat hypothyreos och diabetes (typ 1). Symptomen för Turners syndrom är många, bland annat försämrad öga-hand-koordination, hudveck vid halsen och hjärtproblem som förträngning av kroppspulsådern, men också försämrad motorik, syn och hörsel.

I dag diagnostiseras Turners syndrom redan vid födseln i cirka ett fall av tre, en tredjedel diagnostiseras i skolåldern och resterande först i tonåren. Flickor och kvinnor med Turners syndrom behandlas med tillväxthormon från 3-4-årsåldern för att uppnå normal kroppshöjd och det kvinnliga könshormonet östrogen för att få så efterliknad pubertetsutveckling som möjligt. På så sätt kan de drabbade leva ett fullt normalt liv.

Genotypen hos drabbade kvinnor är X0, där 0 betecknar brist på könskromosom. Detta syndrom beror på bristande separering av XX-kromosomerna. Det bildas då äggceller som saknar X-kromosom (det vill säga den cell som blir utan vid separeringen) och när en sådan äggcell befruktas av en "X-spermie", blir resultatet en kvinna med genotypen X0. Skulle äggcellen istället blivit befruktad med en "Y-spermie" skulle cellen dö. Benämningen på kromosomkombinationen hos de som har Turners syndrom är 45,X, till skillnad från friska personer som benämns 46,XX.

här nedan följer några länkar för ännu mer info:

amerikanska sidor:

http://turners.nichd.nih.gov/

http://www.turner-syndrome-us.org/

http://www.nhs.uk/conditions/turners-syndrome/Pages/Introduction.aspx

http://www.turner-syndrome.com/

svenska sidor:

http://www.spf.nu/vardprogram/turner.asp

http://www.turnerforeningen.se/turner.php

jag kommer också senare komma in på mer om min upplevelse av att leva med ts .
kramar och pussar
/sippa

Photobucket


2009-12-12 @ 13:41:23 turners syndrom


Tyck och Tänk
Ditt namn: sophia

nu har jag läst! låter inte roligt, men har du kunnat hantera det bra? och hur tycker du det känns att inte kunna få barn? och jag måste bara att jag beundrar dig som skriver om det här!

2011-04-20 @ 11:25:58
URL: http://ajlajkit.blogg.se/
Ditt namn: sophia

är det okej om jag länkar din blogg från min sida?

det är klart jag kommenterar, väldigt intressant att läsa tycker jag!

2011-04-20 @ 11:48:25
URL: http://ajlajkit.blogg.se/

Kommentera gärna mina inlägg, ni underbara, men se till att inte skriva saker som kan såra eller spamma eller göra reklam ;)
Kramar Sippa

bloglovin


Ditt Namn:
bli ihågkommen?

E-postadress: (endast för mina ögon)

din blogg/hemsida:

Din Tanke:

Trackback
RSS 2.0